Karsten Warholm dla swojej wyrafinowanej diety zatrudnił osobistego kucharza
Norweg od jesieni ubiegłego roku żywi się tylko produktami pochodzącymi z jego kraju. Są to świeże morskie ryby prosto z portu, mięsa ze zwierząt pasących się na wolnym wybiegu i odżywiających się wyłącznie trawą z najczystszych terenów Norwegii oraz warzywa pochodzące z małych rodzinnych i ekologicznych upraw.
"Dostawcy zostali wybrani po bardzo szczegółowej selekcji i po kilku miesiącach tej wyrafinowanej diety, która przewiduje też codzienny 12-godzinny post, wszystkie moje badania krwi są perfekcyjne, wręcz fantastyczne i odczuwam znacznie więcej energii" - powiedział Warholm dziennikowi "Verdens Gang".
Wyjaśnił, że zadaniem kucharza jest przygotowanie trzech posiłków dziennie w pudełkach do podgrzania w mikrofalówce. Tak też będzie w Paryżu, a świeże produkty będą przywożone codziennie samolotem z Norwegii.
28-letni Norweg jest mistrzem olimpijskim z Tokio i rekordzistą świata. Jest też trzykrotnym mistrzem świata z Londynu (2017), Dauhy (2019) i Budapesztu (2023) oraz dwukrotnym mistrzem Europy z Berlina (2018) i Monachium (2022).