Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Karsten Warholm dla swojej wyrafinowanej diety zatrudnił osobistego kucharza

PAP
Karsten Warholm dla swojej wyrafinowanej diety zatrudnił osobistego kucharza
Karsten Warholm dla swojej wyrafinowanej diety zatrudnił osobistego kucharzaPAP
Mistrz olimpijski i rekordzista świata w biegu na 400 metrów przez płotki Norweg Karsten Warholm przed kilkoma miesiącami diametralnie zmienił system odżywiania i zatrudnił własnego kucharza, co ma umożliwić obronę tytułu w Paryżu.

Norweg od jesieni ubiegłego roku żywi się tylko produktami pochodzącymi z jego kraju. Są to świeże morskie ryby prosto z portu, mięsa ze zwierząt pasących się na wolnym wybiegu i odżywiających się wyłącznie trawą z najczystszych terenów Norwegii oraz warzywa pochodzące z małych rodzinnych i ekologicznych upraw.

"Dostawcy zostali wybrani po bardzo szczegółowej selekcji i po kilku miesiącach tej wyrafinowanej diety, która przewiduje też codzienny 12-godzinny post, wszystkie moje badania krwi są perfekcyjne, wręcz fantastyczne i odczuwam znacznie więcej energii" - powiedział Warholm dziennikowi "Verdens Gang".

Wyjaśnił, że zadaniem kucharza jest przygotowanie trzech posiłków dziennie w pudełkach do podgrzania w mikrofalówce. Tak też będzie w Paryżu, a świeże produkty będą przywożone codziennie samolotem z Norwegii.

28-letni Norweg jest mistrzem olimpijskim z Tokio i rekordzistą świata. Jest też trzykrotnym mistrzem świata z Londynu (2017), Dauhy (2019) i Budapesztu (2023) oraz dwukrotnym mistrzem Europy z Berlina (2018) i Monachium (2022).